Welkom op dieren-co!

Paarden

Het bestaan:

Het paard bestaat al zo'n 70 miljoen jaar. De paarden van toen hadden een heel ander uiterlijk. Vele oersoorten zijn reeds uitgestorven. Toch heeft de mens het paard veel later leren gebruiken. Men vermoedt dat dit 3500 jaar geleden begon. Het tam maken van deze dieren was een moeilijke taak.
Er bestaan nu ongeveer 200 pony en paardenrassen. Je kan een pony en een paard makkelijk uit elkaar kennen. Een paard is groter dan een pony. De pony heeft kortere benen en de buik is ronder.

Gebruik:

Het paard is een nuttig dier. Het wordt / werd gebruikt om:

karren te trekken hulp op het veld voor de (ruiter)sport als voedsel

Ik wil eerst wat vertellen over de kleding.

Het is belangrijk dat je geen wapperende kleding aan hebt, zoals een sjaal of een loshangende jas. De paarden kunnen daar van schrikken.
Op het hoofd draagt men een tok. Een paar rubber of lederen laarzen en een rijbroek.

De tok dient vooral voor de veiligheid.Het beschermt je tegen takken bij een ritje in de natuur of bij een eventuele val.

De rijlaarzen passen perfect aan het been. Achteraan kan je sporen bevestigen.

Een ruiterbroek zorgt ervoor dat men zich niet doorrijdt. (d.w.z. dat men geen wonden krijgt door het schuren)

Als je leert paardrijden heb je deze kledij echt nodig.

 Het paardrijden zelf:

Je klimt op een paard (dit is niet zo makkelijk dan het lijkt) en neemt de teugels tussen je middenvinger en je ringvinger. Je geeft een zachte por in de buik met je voet of je geeft een tik met je zweepje. Daar gaan we dan, maar goed op de hoefslag blijven hoor. De hoefslag is een lijn die door de hele piste gaat. Er zijn drie gangen: de stap, de draf en de galop. Deze zijn belangrijk bij het paardrijden.

De tanden en ouderdom:

Uiteraard heeft een paard ook tanden... Veulens en paarden jonger dan 5 jaar hebben melktanden en kiezen. Vier snijtanden en vier kiezen. Vanaf 6 tot 8 jaar is er het blijvende gebit. Er zitten dan in elke kaak 6 snijtanden en 12 kiezen. Op latere leeftijd laat het paard de onderlip vallen, men geeft dit een leuke benaming, nl een centenbakje. Ook krijgt het kuiltjes boven de ogen met daarin grijze haartjes. De grijzen haren merken we dan ook op in de manen en de staart.
Aan de slijtage van het gebit kan men de ouderdom bepalen.

Voedsel:

Een paard is een planteneter. Het eet gras, hooi, haver, stro en af en toe wel eens een appeltje of wortel. Als je een paard eten wil geven, doe je dat door je hand plat te leggen en het paard het rustig te laten opeten. In de wei neemt een paard het gras met zijn lippen beet. Een paard drinkt veel. Gemiddeld zo'n 30 tot 50 l water per dag.

Benadering:

Vele mensen willen paarden aaien. Dit is natuurlijk positief. Toch moet je een paard altijd rustig benaderen. Je moet het paard waarschuwen door het zachtjes aan te spreken of een schouderklopje te geven. Voelt een paard zich onrustig dan kan het stampen...en geloof mij gerust zo'n hoefijzer komt aan!!!!

Verzorging:

Een paard vraagt veel verzorging. Als je ooit wil paardrijden moet je deze taak er met plezier bijnemen. Doe je dit niet dan kan je beter een andere hobby kiezen.
Hieronder vind je een overzicht van het materiaal dat je nodig hebt om een paard te verzorgen.


Hoefkrabber


Hoefkrabber met
borstel


Manenkam


Massageborstel


Zachte borstel


Roskam

 Geslacht + voortplanting:

Er zijn zoals je waarschijnlijk al weet de merrie, de hengst en de ruin.
De merrie = het vrouwelijk paard
De hengst = het mannelijk paard
De ruin = een gecastreerde hengst
Het veulen = het jong

Eens de merrie drachtig is of zwanger van een veulentje, duurt de zwangerschap 11 maanden. Meteen na de geboorte drinkt het veulen de eerste moedermelk of biest genoemd. Deze bevat veel voedingsstoffen die dient als bescherming tegen ziekten. Het veulentje blijft 5 tot 6 maanden bij de moeder.
Wist je dat wij ook paardenmelk kunnen drinken?
Deze is zeer krachtig en zoet. Het smaakt helemaal anders dan koeienmelk. Na mijn spreekbeurt heeft iedere leerling van de paardenmelk mogen proeven. Deze melk is duurder dan gewone melk en je mag er niet zoveel van drinken. Er bestaan dus paardenmelkerijen. In Lint (nabij Lier) vind je zo een paardenmelkerij.