Luipaard Gekko,s

De afgelopen jaren is het houden van reptielen in populariteit gestegen, mede door “pioniersoorten” als de luipaardgekko. Dankzij de redelijk eenvoudige verzorging en zijn veerkracht is deze ooglidgekko niet meer weg te denken uit de hobby.
De luipaardgekko is een erg goede keuze als je overweegt voor het eerst reptielen te gaan houden. Met een goede verzorging kun je jaren lang plezier hebben van je luipaardgekko’s.

De luipaardgekko (latijnse naam: Eublepharis macularius) komt voor in (half)droge gebieden van Afghanistan, Pakistan, Iran en India. De luipaardgekko is een van de 700 soorten uit de familie Geckonidae en behoort tot de onderfamilie Eublepharinae. De geslachtsnaam (Eublepharis) heeft de luipaardgekko te danken aan zijn beweegbare oogleden. Eublepharis betekent, letterlijk vertaald, echt ooglid. De soortnaam (macularius) betekent gevlekt.

Uiterlijk

Luipaardgekko’s kunnen maximaal 25 cm lang worden. De staart is net iets korter dan de kop en romp samen. De staart lijkt verdeeld te zijn in schijven. Op de rug heeft de gekko allemaal kleine bultjes en de buik is glad. Deze gekko’s wegen als ze volwassen zijn gemiddeld zo’n 60 gram, maar omdat ze in hun staart een vet voorraad op slaan kan deze gekko wel de 100 gram halen. Van origine hebben ze een witgele basiskleur met zwarte vlekken. Omdat de luipaard gekko makkelijk te kweken is en al vele jaren als huisdier gehouden wordt, zijn er door selectief kweken vele kleuren ontstaan. Zo zijn er onder andere albino’s, patroonloze en leucistische (=blizzard) gekko’s verkrijgbaar. Voor meer soorten plus foto’s kun je op deze website kijken. Luipaard gekko’s hebben op de tenen nagels en geen hechtlamellen waardoor ze niet tegen wanden op kunnen klimmen.

Als huisdier

Luipaardgekko’s zijn ideale beginners dieren.

Tijdens het vervellen…

Ze zijn makkelijk te houden en je kunt er heel veel van leren. Met een beetje geduld kun je ze heel “tam” krijgen. Let bij de aankoop van een dier altijd op wat je krijgt. Kijk in het terrarium waar ze in zitten. Liggen er veel uitwerpselen in de bak en zit er nog water in het drinkbakje? Zo kun je een idee krijgen van hoe ze verzorgd worden. Kijk goed naar het uiterlijk van de dieren. Hebben ze hun staarten nog (zie hantering) en zijn de ogen niet ingevallen. Je moet niet te veel kijken naar de kleur. Gekko’s vervellen eens in de zoveel tijd en dan word hun huid eerst heel dof. Je kunt aan de winkelier vragen hoe oud de beestjes zijn. Het is ook geen slecht idee om nakweek van een particulier te kopen. Op www.marktplaats.nl staan regelmatig advertenties voor luipaardgekko’s (kijk bij ‘dieren/toebehoren’ en dan onder ‘reptielen/hagedissen/slangen’. Laat je niet te snel afschrikken door het feit dat het nachtdieren zijn. Als je ze rond de zelfde tijd voert zullen ze na verloop van tijd op je staan te wachten. Luipaardgekko’s kunnen gerust 10 jaar of ouder worden.

Hanteren

Jonge dieren zijn vaak onrustig en rennen snel weg maar naarmate ze ouder worden, worden ze ook wat rustiger. Laat ze rustig aan je wennen en pak ze niet te vaak vast. Zo kunnen ze last krijgen van stress en ziek worden! Als je ze je hand op lokt zullen ze na verloop van tijd graag op je hand zitten. Het verschilt ook per dier hoe tam ze worden. Het ene dier is wat schuwer dan het andere. Pas altijd op voor de staart. Gekko’s werpen bij gevaar hun staart af (autotomie) als afleiding voor hun vijand. Als ze bij de staart vastgehouden worden zullen ze deze afwerpen. Het groeit wel weer aan maar wordt nooit zo mooi meer als ervoor.

Rustig oppakken..
xxxx

Geslachtsbepaling

Zo’n zes maanden na het uitkomen van het ei kun je het geslacht met blote oog bepalen. Je kunt dit zien door de in v-vorm liggende pre-anale poriën tussen de achterpoten (zie plaatje hier onder). Soms kun je na 6 maanden ook de vorming van de hemipenissen (de twee verdikkingen bij de staartwortel) al zien maar let vooral op de poriën. Voor een redelijke schatting van het geslacht kun je ook al kijken als ze een maand oud zijn. Let dan op eventuele ontwikkeling van de poriën. Hierbij heb je een vergrootglas nodig die zo’n 10x vergroot. Het is belangrijk om te weten of je een mannetje of vrouwtje hebt, omdat je volgroeide mannetjes niet bij elkaar kunt houden. Doe je dit wel dan zal de sterkste overleven. Zolang ze niet volgroeid zijn kun je ze wel bij elkaar houden maar ga alvast op zoek naar een andere woning voor een van de twee.

 

man

man

 

vrouw

vrouw